Om SSN

SSNs formål og arbejdsområder

Sygeplejerskernes Samarbejde i Norden (SSN) er et samarbejdsorgan for de nordiske sygeplejerskeorganisationer, som drøfter temaer af fælles interesse på det fagpolitiske, interessepolitiske, internationale og samfundspolitiske område. SSN repræsenterer således tilsammen over 320.000 sygeplejersker og arbejder gennem samarbejdet aktivt for:

  • Udvikling af sygeplejerskernes kompetence og funktionsområde
  • En sygeplejetjeneste med høj kvalitet
  • Værdsætning af sygeplejerskernes funktion i form af gode løn- og arbejdsvilkår
  • Indflydelse på beslutningsgrundlaget for udvikling af sundhedspleje og sundhedspolitik
  • Samarbejdet skal sikre koordinering af medlemsorganisationernes indsats i andre nordiske, europæiske og internationale fora

SSN´s historie

Sygeplejerskernes samarbejde i Norden (SSN) har en lang historie, da de første tanker om et nordisk samarbejdsorgan for sygeplejersker allerede opstod i 1912 i forbindelse med International Council of Nurses’ (ICN) kongres i Köln. På grund af 1. Verdenskrig blev dannelsen af det nordiske samarbejdsprojekt dog først til en realitet i 1920, hvor den første kongres blev afholdt i København. De første par år omfattede samarbejdet udelukkende de finske, svenske, norske og danske sygeplejerskeorganisationer, men i 1923 blev den islandske sygeplejerskeorganisation også medlem af SSN og i 1998 den færøske sygeplejerskeorganisation.

I begyndelsen var SSN´s primære fokusområde uddannelsen, da sygeplejersker i alle de nordiske lande kæmpede for en formel sygeplejerskeuddannelse på tre år. I 1950´erne begyndte SSN de første spæde diskussioner om sygeplejevidenskab, og det blev siden hen en mærkesag for SSN. Det resulterede bl.a. i, at SSN i efteråret 1981 begyndte at udgive forskningstidsskriftet ”Vård i Norden”. Tidsskriftet udgives stadig, men er siden 2014 blevet udgivet af Vårdförbundet i samarbejde med Svensk Sjuksköterskeförening.

I dag afholder SSN styremøder minimum 2 gange om året, hvor de både har fokus på nationale og internationale forhold af betydning for deres medlemmer.

Etiske retningslinier for sygeplejeforskning i Norden

 

Oversigt over styret

SSNs styre består af formændene fra følgende nordiske sygeplejerskeorganisationer:

Grete Christensen, Formand i Dansk Sygeplejeråd og Formand for SSN

 

Sineva-Ribeiro-08_2250-1500 v.2
Sineva Ribeiro, Formand i Vårdförbundet og 1. næstformand for SSN

 

Eli Gunhild By - liten versjon webversjon
Eli Gunhild By, Formand for Norsk Sykepleierforbund og 2. næstformand for SSN

 

gudbjorg_palsdottir_a_9x12 v.2
Guðbjörg Pálsdóttir, Formand for Félag íslenskra hjúkrunarfræðinga og styremedlem i SNN

 

Æna v2
Óluva I Gong, Formand for Felagið Føroyskir Sjúkrarøktarfrøðingar og styremedlem i SSN

 

nina-hahtela-375x418

Nina Hahtela, Formand for Finlands Sjuksköterskeförbund, Sairaanhoitajaliitto, og styremedlem i SSN